Tjäna pengar på att blogga

Blogga är väldigt roligt och givande, men du kan även tjäna pengar på att blogga.

Det är faktiskt så att blogga är ett av de absolut enklaste och snabbaste sätten att tjäna pengar på nätet. Och det bästa är att du kan börja blogga även om du inte har några kunskaper sen innan!

Faktum är att det är fullt möjligt för en blogg att generera tillräckligt med pengar för att du ska kunna säga upp dig från ditt vanliga jobb. Visst, det kommer inte ske över en natt, men på sikt är det som sagt möjligt.

Vi har sammanställt en guide som hjälper dig att komma igång så att även du kan tjäna pengar på att blogga.

Steg 1: Välj tema/område/ämne för din blogg

En blogg som handlar om precis allt blir sällan populär (det enda undantaget är om du redan är känd och många människor är intresserade av att läsa om ditt liv).

Så för de flesta är det bäst att välja ett specifikt ämne att skriva om. Det kan t.ex. vara mat, resor, träning, ekonomi, trädgårdsskötsel, etc. Som du ser så kan det vara i princip vad som helst, men det är viktigt att det är något du är intresserad att skriva om.

Du måste alltså vara intresserad det du skriver om. Det kan t.ex. vara en hobby eller passion som du har, eller nåogt som gör dig entusiastisk och engagerad. Du bör även se till att det är något som andra också är intresserade av, så att det finns en potentiell läsarkrets (inte för smalt området som du skriver om) som kan läsa det du skriver. Ju fler läsare desto mer pengar kan du tjäna på din blogg.

Är du inte intresserad av temat för din blogg så kommer du snart lägga ner bloggen eftersom du helt enkelt inte har något intresse att skriva om det. Välj ett tema och hålla fast vid det. Klarar du inte av att hålla intresset uppe för det ämnet du skriver om så kommer bloggen dö en naturlig död ganska snabbt. Fråga dig själv följande: kommer jag vara villig att skriva om detta ämne flera gånger i veckan?

Vill du skriva om flera olika saker? Då är det en smart idé att ha flera olika bloggar (och på så sätt tjäna mer pengar). Med ett webbhotell kan du skapa så många bloggar du vill, och det kostar inget extra att ha flera bloggar (läs mer om detta längre ner). Den enda begränsningen är hur mycket du är villig att skriva. Du kan dock få andra personer att skriva för dig genom att använda t.ex. Freelancer som är en väldigt bra tjänst just för det.

Skriver du om ett smalt och specifikt ämne kommer du ha lättare att stå ut från mängden, och du kan då skaffa många läsare inom det området.

Steg 2: Köp domän och webbhotell

Vill du vara proffsig och ge ett bra intryck med din blogg?

Klart du vill det! Då måste du köpa en domän och webbhotell till din blogg. Och oroa dig inte, det är varken dyrt eller svårt att göra det! Du är igång på ett fåtal minuter.

En domän är webbadressen till din blogg, och ett webbhotell är där filerna till din blogg sparas. Du kan ha så många domäner som du vill i ett webbhotell (om du t.ex. har flera bloggar eller hemsidor).

Vi rekommenderar Bluehost för domäner och webbhotell. De erbjude väldigt bra priser, hjälper dig att komma igång, och har dessutom en superbra kundsupport om du skulle behöva mer hjälp. Du behöver inte veta något om programmering eller några andra tekniska saker för att komma igång. Du har din egna blogg med bara ett fåtal klick.

Bloggens domän kan vara i princip vad som helst, men det måste vara relevant till bloggens tema. Skriver du t.ex. om mat så är det därför bra om domänen är relevant till det området, så att man vet ungefär vad bloggen handlar om innan man ens gått in på den.

Du bör inte använda någon gratis bloggplattform, även om det är lockande. Den stora anledningen till detta är att du inte har lika stor kontroll över bloggen, plus att dessa plattformar oftast tar en del av dina annonsintäkter (vilket ju inte alls är så kul). Du kommer alltså förlora pengar på det samtidigt som du inte kan välja exakt hur din egen blogg ska se ut (vilket är viktigt att kunna göra om du vill sticka ut från mängden).

Vår rekommendation är därför som sagt att du köper en domän via Bluehost. Då får du total kontroll över din blogg plus att du får behålla alla annonsintäkter för dig själv!

Vill du tjäna pengar på att blogga så lönar dig sig att investera ett par kronor i en egen domän.

Steg 3: Skapa din blogg

När du har köpt din domän via Bluehost så är du redo att komma igång.

Det är väldigt enkelt att starta bloggen genom deras webbsida.

Du kan snabbt och enkelt ändra utseendet och innehållet på din blogg så att det blir precis så som du vill ha det. Kom ihåg att försöka stå ut från mängden så att folk får en anledning att läsa din blogg.

Du har nu goda möjligheter att tjäna pengar på att blogga eftersom du startat din blogg, och det är ju grunden till allt. Oavsett hur många besökare du får framgent så kommer Bluehost att klara av det.

Steg 4: Börja skriva blogginlägg

Vill du tjäna pengar på att blogga så är detta grunden till allt.

Du måste skriva blogginlägg så att din blogg har innehåll som besökarna kan läsa när de kommer till bloggen. Släpp fokuset från pengarna just nu, för det kommer så småningom att komma senare.

Vår rekommendation är att du bör publicera ca 2-5 inlägg per vecka i några veckor framöver. Ha ett stort fokus på att öka din läsarkrets och bygga upp en blogg med mycket kvalitativt innehåll. Vill du ha många läsare så ska du skriva mycket blogginlägg av hög kvalitet.

Dina inlägg kommer inom kort att börja synas i sökresultaten på Google och andra sökmotorer (det kan ta ett par dagar för nystartade bloggar), och då kommer folk att hitta din blogg och börja läsa.

De mest populära bloggarna är de som uppdateras regelbundet (t.ex. 2-5 ggr per vecka). Läsarna kommer då tillbaka till bloggen för att ta del av de nya inläggen. Fler läsare som besöker din blogg innebär potentiellt mer intäkter till dig.

Du behöver dock inte skriva hela tiden om du inte vill. Det finns bloggare som bara skriver blogginlägg under en kort period, och sedan lämnar de bloggen och alla blogginlägg att leva sitt eget liv. Om bloggen får en kontuerlig ström av besökare så kan det ge en passiv inkomst tack vare annonsintäkter, även många år senare, utan något extra arbete.

Steg 5: Tjäna pengar på att blogga

Din blogg kommer troligtvis ganska snart börja generera pengar till dig, och det är faktiskt fullt möjligt att du i framtiden kommer kunna leva enbart på inkomsten från din blogg, även om bloggen är på svenska.

Bloggande är väldigt utbrett nu, och det innebär alltså att det finns bra möjligheter för bloggare även i Sverige att tjäna pengar på att blogga. Dina inkomster kan komma från t.ex. annonser, recensioner av produkter/tjänster, donationer, försäljning av egna produkter/tjänster, etc.

En blogg är även ett perfekt sätt att marknadsföra sig själv och bygga upp ett personligt varumärke, och det är något man alltid har användning av. Det gör att du på sikt även kommer kunna sälja mer och tjäna mer pengar. Det kan t.ex. leda till att du får skrivuppdrag hos olika tidningar.

Du kan även använda dig av dropshipping på din blogg om du vill. Som du säkert förstår så är det egentligen inte så svårt att tjäna pengar på att blogga. Det gäller bara att man skriver bra blogginlägg som andra vill läsa.

Steg 6: Läs fler tips om att tjäna pengar på att blogga

Det här var bara grunden för hur du kommer igång med din blogg så att du kan tjäna pengar på att blogga, men vill du utveckla bloggen och lära dig mer måste du läsa på mer om detta.

Alternativ till att tjäna pengar på att blogg

Det finns ett par alternativ till att tjäna pengar på att blogg: