Ripple (XRP) – Allt du behöver veta om Ripple 2023

Precis som många andra kryptovalutor skapades Ripple en gång med målet om att hjälpa människor att bli fria från banker och andra ekonomiska institutioner. Tanken var att få bort behovet av mellanhänder för transaktioner. Ripples plattform är utvecklad för valutatransaktioner och kryptovalutan i deras system kallas för Ripple XPR.

Betalningsnätverket som kallas för RippleNet är dock gjort för mer än transaktioner av valutan Ripple XPR. Det kan användas för valutatransaktioner av vanliga valutor såväl som av andra kryptovalutor. Idag anses Ripple vara det tredje största nätverket för kryptovaluta efter Bitcoin och Ethereum.

Vad är Ripple?

När vi pratar om Ripple handlar det egentligen om två saker. Den ena är själva betalningssystemet som kallas för RippleNet och den andra är kryptovalutan som heter Ripple XPR. Det är denna valuta som betalningsnätverket bygger på men det kan också användas för andra valutor.

Ripple har inte som mål att ersätta vanliga valutor. Istället var tanken att skapa ett snabbt och billigt system för transaktionen med blockkedjetekniken. Nätverket är inte bara till för privatpersoner utan också för banker och större institutioner. Vi kan till exempel se att banker som SEB har anammat Ripple.

Ripple kan fungera på samma sätt som SWIFT men är samtidigt en valuta som du kan köpa och spekulera i. Företaget som står bakom detta nätverk heter just Ripple och det grundades år 2012. Att det är ett företag som står bakom är också en anledning till att det här systemet skiljer sig en hel del från kryptovalutor som Bitcoin.

Något som utmärker detta nätverk är att det är otroligt snabbt. Det går att genomföra en transaktion på några sekunders tid. Det här slår många av de andra kryptovalutorna med hästlängder!

Kort om Ripples historia

År 2012 släpptes Ripple som skapades av Jed McCaleb och Chris Larsen. Det hela började under namnet OpenCoin. Målet var att skapa ett nätverk för snabba och billiga betalningar utan mellanhänder såväl som en ny kryptovaluta.

OpenCoin blev till sist Ripple med myntet XRP som fungerar i likhet med Bitcoin. Ripple Labs jobbade med att skapa kod för Ripple för att möjliggöra integration med existerande banknätverk.

Ripple har legat konstant som nummer tre efter Bitcoin och Ethereum men valutan hade en tillfällig topp i slutet av 2017 då man för en kortare period blev andra största kryptovalutan i världen.

Hur kan du köpa och sälja Ripple?

Enklaste sättet att köpa Ripple kryptovaluta på är att handla den online. Den finns hos nätmäklare som erbjuder köp och sälj av kryptovalutor. Priset brukar anges i USD. I praktiken innebär det att du måste sälja USD för att kunna köpa Ripple. Du kan alltså behöva börja med att köpa USD för SEK för att kunna köpa denna kryptovaluta.

Om du väljer en bra mäklare för kryptovaluta online ska det dock inte vara svårare än att du använder dig av ditt vanliga bankkonto och köper Ripple för SEK. När du har köpt dina Ripple kan du sälja dem för en förtjänst om värdet på kryptovalutan har stigit.

Det är inte svårt att öppna ett konto online för att kunna handla med Ripple. Många av plattformarna kan dessutom ge dig gratis guider och kurser. Det kan vara bra att lära sig mer om vad som påverkar Ripples pris och hur du kan förstå när det är dags att köpa eller sälja kryptovalutan.

I vissa fall kan det vara så att du inte kan köpa Ripple på en börs online mot fiat-pengar. Det kan vara så att du måste ha en annan kryptovaluta som Bitcoin eller Ether för att kunna köpa Ripple. Det här är saker som du ska ta reda på i förhand innan du väljer din börsmäklare för kryptovaluta.

Handla Ripple med CFD:er

Det går också att handla Ripple med CFD:er. Då köper du inte verkliga Ripple. Istället satsar du pengar på vad som kommer att hända med värdet på Ripples kryptovaluta. Du tar en position och den kan öka eller minska i värde. Du kan alltså tjäna på att värdet på Ripple går ner helt enkelt för att du förutspådde detta.

Med en CFD kan du lägga en mycket liten peng på Ripple. Det kan också finnas hävstångseffekt som leder till att din investering blir mycket större. Det här kan dock innebära en risk och det är viktigt att du väljer en börsmäklare för CFD:er som också kan hjälpa dig med att minimera risken med din investering.

Dra nytta av guider

Idag måste du inte vara expert på kryptovalutor för att börja handla med Ripple online. Om du är nybörjare ska du inte missa alla guider som du kan dra nytta av. Du finner videos på Youtube och det finns plattformar som tar dig i handen steg för steg då du gör dina första investeringar.

Om du bara har tålamod kan du lära dig en hel del genom att börja försiktigt och lära dig precis hur du ska köpa och sälja kryptovaluta på bästa möjliga sätt. Med tiden finner du antagligen din egen väg och den plattform som du tycker fungerar bäst för dig för att handla med Ripple online.

Digital vs fysisk Ripple plånbok?

Ska du förvara dina XRP Ripple på en digital plånbok online eller på en fysisk hårddisk? Det är en bra fråga som du ska ha svar på innan du köper Ripple. Du kan ganska enkelt ordna med en plånbok online.

Den börsmäklare som du köper Ripple XRP från kommer antagligen att erbjuda dig en lösning som kanske inte ens kostar något extra. Frågan är förstås hur säkert detta är. I och med att systemet används av storbanker är det mycket enklare att spåra transaktioner jämfört med system som Bitcoin.

Det finns plånböcker för kryptovaluta som är särskilt smidiga för dig som använder en mobiltelefon för att handla med Ripple som till exempel Crypterium. Du kan också välja en lösning som Ledger Nano X som ger dig hårdvara på vilken du kan spara dina Ripple mynt helt separat från nätet.

Den bästa lösningen involverar ofta digital och fysisk plånbok för Ripple. Det beror på att du kan vilja ha en smidig lösning online för transaktioner och sedan en fysisk plånbok för kryptovaluta som du sparar över längre tid.

Fördelar och nackdelar med Ripple som investering

Ska du investera i Ripple? År 2020 var ett ganska svart år för valutan då den dalade en hel del. Efter att ha gått upp med flera hundra procent gick den ned med 80% under 2020. En del ser detta som att det är dags att slå till medan andra är rädda för att priset kommer att sjunka ännu lägre.

Fördelar med att investera i Ripple är:

  • Det här är ett känt system som backas av stora banker och som av många anses ha en god framtid.
  • Det är inte särskilt dyrt att göra en investering och du kan minska risken med ett smart köp och god förvaring.
  • Om du sparar Ripple på längre sikt kan det mycket väl bli så att du tjänar stort på detta.
  • Säkerheten i systemet är väldigt hög.

Nackdelarna med att investera i Ripple handlar först och främst om risker:

  • Alla kryptovalutor är volatila. Det är svårt att förutspå vad som kommer att hända med värdet under kommande dagar, veckor och månader. Du kommer inte att ha något konsumentskydd för din investering i kryptovaluta.
  • I och med att Ripple kan spåras så kan du inte komma undan kapitalskatt på din vinst.
  • Det finns skojare online som kan se seriösa ut men som fortsätter att lura folk som vill köpa kryptovaluta.
  • Det kan vara svårt att sälja Ripple.

Värdeutvecklingen av Ripple

Ripple har under senare år haft en kraftig värdeutveckling för att sedan gå tillbaka. I början av 2017 låg värdet för en Ripple på 0.0063 USD och samma år gick värdet mot slutet av året upp till över 1 USD per Ripple.

Den nedåtgående trenden började redan i början av 2019. Det som påverkar värdeutvecklingen av Ripple är givetvis att valutan är accepterad av banker. Det här är en produkt som inte är till för att motverka dagens monetära system. Den samarbetar med det som det ser ut idag samtidigt som Ripple erbjuder de traditionella bankerna att vara med och förändra.

Samarbetet med världsbanker ses av många som ett tecken på att Ripple kommer att hänga med i toppen. Men bristen på decentralisering med Ripple kritiseras och det är möjligt att denna valuta inte kommer att ha samma status som andra kryptovalutor har under kommande år.

Det är både utvecklingen av Ripple och hur valutan används som påverkar värdet på XRP. Det är viktigt att tänka på när du vill investera i denna kryptovaluta.

Finns det Ripple-mining?

En del av kryptovalutans system är ju att du ska kunna få fram mer kryptovaluta med mining. Det kan du dock inte göra med Ripple som med Bitcoin och Ether. Ripple vänder sig till företag och institutioner för problemlösningen som ger nya mynt.

Nya Ripple XRP skapas med teknologi som liknar blockkedjeteknologin och som för det mesta utföras av finansiella institutioner. Du kan rent tekniskt inte mina Ripple men det kan ändå vara möjligt att göra detta med hjälp av andra kryptovalutor.

Du kan helt enkelt mina andra kryptovalutor och sedan växla in till Ripple på plattformar där det går att handla med kryptovaluta. Det här är det enda praktiska sättet för privatpersoner att syssla med mining av Ripple.

Är Ripple anonymt?

Ripple är inte lika anonymt som Bitcoin och Ether. I och med att detta system används av storbanker går det att spåra transaktioner. Du kan inte lura Skatteverket med Ripple. Samtidigt används ju blockkedjetekniken och det ger ändå en viss anonymitet som kan ses som en stor fördel när du vill hålla din transaktion så säker som bara möjligt.

Skillnader mellan Ripple och Bitcoin

Det är viktigt att förstå skillnader mellan Bitcoin och Ripple. Samtidigt som båda använder sig av öppen källkod och inte ägs av företag eller en person så är det inte tal som samma typ av system. Det går att göra transaktioner som är anonyma med båda och kanske helt gratis. Men Ripple är inte helt privat eftersom banker, finansiella institutioner och myndigheter kan spåra transaktionerna.

Både Bitcoin och Ripple är decentraliserade. Det är inte så att det behövs en bank som godkänner för att transaktioner ska kunna genomföras. Men transaktioner är snabbare med Ripple än med Bitcoin. 

Ripple ägs av ett privat företag medan Bitcoin ägs av olika communityn. Det här betyder att inte är lika enkelt att se vad som planeras och händer internt inom Ripple. Målen med systemen är ju också helt olika. Bitcoin vill ge oss ett alternativ till betalningar med Ripple mer är ute efter att ge oss ett annat system för hur vi betalar.