[Guide] Investera i fondrobotar 2024

Automatiskt fondsparande, kan det vara något? Du kan investera i fondrobotar och faktum är att det här är en metod som många väljer. Fondroboten är inte samma sak som att låta en dator sköta hela processen. Du måste fortfarande vara aktiv och göra val men tack vare automatiken kan du få en bättre investeringar då roboten hinner med och har koll när du inte har det.

Om du har ett mindre startkapital och letar efter ett billigare sätt att investera i fonder kan fondrobotar vara lösningen. Men det är viktigt att du väljer rätt och att du förstår vad fördelar och nackdelar med den här typen av investering är. Så låt oss ta en djupare titt på konceptet fondrobotar.

Vad är en fondrobot?

En fondrobot är i grund och botten en digital tjänst. Roboten fungerar med mjukvara som med kunskap om dina val för sparande och tillgång till alla möjliga investeringar kan skapa en unik portfölj åt dig.

Du får först svara på frågor för att roboten ska kunna programmeras med din budget och dina preferenser. Därefter kommer roboten att sköta ditt fondsparande per automatik.

Roboten kommer att:

  • Välj ut fonder som passar din profil.
  • Balansera dina fonder för att ge dig samma procentuella fördelning över tid.
  • Hålla dig uppdaterad om hur det går för fonderna du har investerat i.

Det finns lite olika typer av fondrobotar att använda sig av på den svenska marknaden. De kan skilja sig vad gäller den typ av investeringar du kan göra med roboten. Vissa erbjuder bara fonder och aktier medan andra också kan lägga till ETF:er såväl som råvaror.

Varför ska du använda en fondrobot?

Det finns två huvudsakliga anledningar till att spara med fondrobot:

  1. Du har inte tiden som krävs att själv sätta ihop din portfölj – Om du vill investera i fonder men inte har tiden som krävs för att själv gå igenom alla möjligheter är fondroboten ett alternativ. Dessutom är den ju något av en coach. Du behöver inte sitta med en bankman när datorn gör jobbet åt dig.
  2. Du vill spara in pengar – Det blir för det mesta mycket billigare att investera i fonder med robot. Inte så konstigt med tanke på att behovet av mänsklig närvaro minskas drastiskt med denna metod. Du behöver som sagt inte få hjälpen av en bankman.

Vilka fondrobotar finns det?

Det finns gott om fondrobotar på marknaden men ett tips är att välja svenska modeller som är godkända av Finansinspektionen. Några exempel på fondrobotar som du kan investera i är:

Avanza

Avanza har en fondrobot som heter Avanza Auto med 6 olika risksteg. Den ger dig 6 olika fonder att investera i där nummer 1 innebär minst risk och nummer 6 högst risk. Högre risk innebär möjlighet till större avkastning och tvärtom. Med en avgift på upp till 0,35% för tjänsten är det här ett rätt så billigt alternativ. Det här är en fondrobot som är enkel att använda och som kan passa mycket bra för dig som är nybörjare på att spara på detta sätt.

Lysa

Lysa får höga betyg av användare och det beror på flera saker. Dels talar vi om en billig fondrobot. Det kan bli en så låg avgift som 0,15% beroende på hur din investering kommer att se ut. Den här roboten är mycket bra på att hjälpa dig med personliga förslag på investeringar.

Omfördelningar sker automatiskt när detta krävs. Dessutom ska du veta att Lysa har ett upplägg som kan vara fördelaktigt rent skattemässigt. Deras system fungerar med ett investeringssparkonto. Det är fördelaktigt med tanke på skatt om du jämför med vanliga fondkonton.

Opti

Opti nämns ofta tillsammans med Lysa för att de liknar varandra. Opti ger dig också ett investeringssparkonto vilket är bra med tanke på skatt på det du tjänar. Du får ange dina preferenser och så sätter Opti ihop det ultimata fondsparandet för dig.

Om du tycker att det är bekvämast att sköta det mesta via mobilen ska du notera att Opti fungerar med app. Dessutom har du här möjlighet att ta med råvaror i din portfölj. Optis tjänst är smidig och säker men den kostar mer än Lysa. Du får räkna med en avgift på 0,5% vilket i och för sig är likvärdigt med andra fondrobotar som inte nödvändigtvis ger råvaror som alternativ.

Nordnet

Nordnet är ett säkert val. Denna fondrobot fungerar enkelt. Du kommer att få svara på några frågor om din ekonomi. Dessutom kontrollerar Nordnets robot hur du ser på riskerna med att lägga pengar på fonder. Det gör det möjligt att justera denna aspekt så att du blir nöjd med automatiken.

Du får ett förslag som du kan gå igenom. Om du godkänner det kommer Nordnets fondrobot att fortsätta sköta din sparaktivitet automatiskt. Kostnaden för detta ligger på 0,5% så Nordnet är inte ditt billigaste val för investering i fondrobot.

Fundler

Fundler kan bli en riktigt billig fondrobotlösning då deras avgifter går från 0.15%. Den här fondroboten fungerar på så vis att du får ett personligt förslag på sparande i fonder. Detta förslag tas fram med tanke på din syn på risk såväl som vilka mål du har för sparande.

Portföljer sätts ihop för att passa dig perfekt och det här är roboten bra på. Dessutom har den ett stort antal fonder vilket ökar flexibiliteten och möjligheterna.

BetterWealth

Om du vill få en större riskspridning kan BetterWealth vara ett bra val. Den här roboten är unik på så vis att den investerat i ETF:er och inte i traditionella fonder. Det innebär i praktiken att du kommer att spara i fonder som handlas i likhet med aktier, på öppen marknadsplats.

Med BetterWealth ökar likviditeten och köp och sälj kan ske mycket snabbare. Beroende på hur du investerar med roboten kan det bli ett fördelaktigt pris för tjänsten. Det är möjligt med en avgift i storleken 0,25% men det kan också sträcka sig bra mycket högre än så mot uppåt 0,95%.

Fördelar och nackdelar med fondrobotar

Att det är smidigt med en robot som skapar din portfölj råder det inga tvivel om. Det finns en rad olika fördelar med fondrobotar, de främsta är:

  • Du spar tid då roboten plockar fram lämpliga fonder åt dig.
  • Du kan få en skräddarsydd portfölj utan att betala mer för detta.
  • Du blir snabbt uppdaterad om vad som händer med ditt sparande.
  • Du betalar mindre avgift för ditt fondsparande.
  • Det är enkelt att komma igång med fonder med robotens hjälp.

Solen har ju som bekant sina fläckar och det finns också några nackdelar som du inte ska missa. De främsta nackdelarna med fondrobotar är:

  • Du kommer inte själv sitta och göra unika val och det kan kännas tråkigt.
  • Roboten kan inte läsa dina tankar. Den fattar beslut enbart i enlighet med de frågor du har svarat på.
  • Om du är intresserad av miljöfrågor och vill spara i hållbara fonder kommer du inte att få många alternativ för detta med de säkra svenska fondrobotarna.

Hur väljer du den bästa fondroboten?

De flesta svenska fondrobotar är bra val. Du kan lita på säkerheten då tjänsten har stämpel från Finansinspektionen. Dessutom bör du tydligt se vilka risker du tar med pengarna som du investerar i fondroboten.

Några punkter som kan vara bra att tänka på när du ska välja robottjänst för fonder är:

  • Hur mycket du vill lägga på investeringen – Det kan variera lite hur mycket du måste lägga på ditt fondsparande med robot. Ta reda på om den tjänst som hyllas passar för din budget.
  • Hur mycket tjänsten kostar – Det får faktiskt betydelse vilken fondrobot du väljer. Normen ligger omkring 0,50% men det finns mycket billigare. Samtidigt kan det ju faktiskt vara så att du vill betala lite mer för en bättre tjänst.
  • Hur skräddarsydd är investeringen – Fler frågor kan kännas lite jobbigt för då måste du ju sitta mer med roboten. Men rygga inte tillbaka bara för att en fondrobot spottar ut fler än 50 frågor till dig. Det här är ju till för programmeringen och något som kommer att göra att din investering motsvarar din personliga önskan.
  • Vad kan du investera i – Notera att olika fondrobotar kan ge dig olika typer av investeringar. Om du tycker att det är viktigt att kunna få med ETF:er och, eller, råvaror i din portfölj bör du hitta rätt robottjänster för detta.

Utöver en tjänst som du trivs med är det givetvis viktigt med säkerheten. Det är inte så att du ska uppleva att roboten tar risker som du inte är med på. Det kan betyda att du helst investerar med en robot som lägger lite större fokus på riskspridningen.

Innan du väljer ska du också vara helt säker på att det rör sig om en godkänd tjänst i Sverige. Det är enkelt att kolla upp om en fondrobot kommer från ett företag som är godkänt av Finansinspektionen. 

Automatik ska inte innebära att du inte kan få kontakt med verkliga människor. Det är en fördel och en trygghet med god support. Det är också en punkt som du bör undersöka innan du registrerar dig och drar igång med ditt robotsparande.

Vilka passar en fondrobot bra för?

Om du känner att det är svårt och riskfyllt att börja investera i aktier och fonder kan en fondrobot vara en bra lösning. Kanske har du redan testat lite manuellt och insett att du inte är särskilt bra på att fatta beslut på egen hand. 

Om du inte vill betala för en personlig mäklare som hjälper dig att fatta rätt beslut är roboten ett alternativ. Den kommer att styra dig bort från besluten som bygger på känslor. Det blir rationella val och det har du mycket att tjäna på.

Du som vet att du ibland kan ta större risker än vad du borde kommer också att dra nytta av en robot som begränsar detta. Du sätter upp en mall som roboten sedan ska följa. Det innebär att du rent spontant inte kan göra saker som du sedan kommer att ångra djupt.

Fondroboten är också ett bra val för dig som skulle vilja se en högre avkastning utan att betala mer för detta. Automatiken är ett mycket bra redskap just för att spara på ett jämnt och klokt sätt. Du kanske inte kommer åt de där stora klippen som en personlig börsmäklare kan hjälpa dig med men över längre tid finns det mycket att tjäna på med fondrobotens hjälp.

För företag som vill investera företagspengar kan det också ses som en stor hjälp med en robot som tar fram portföljen. Särskilt när det är fler som ska komma överens och tiden för detta projekt är knapp.

Hur ser avgifterna för fondrobotar ut?

Precis vad det kommer att kosta med fondrobot beror på den som du väljer samt hur du investerar. För det mesta är det så att du betalar en fast avgift för att kunna använda roboten. Därefter kommer du också att betala en procentuell avgift på kapitalet som förvaltas.

Den totala avgiften kan ligga på allt från 0,15% och upp mot 0,95%. Ibland kan det vara värt att betala lite mer för tjänsten men många gånger är det fullt möjligt att få ett klokt fondsparande som blir väldigt billigt i drift.