Tjäna pengar på appar

Vi alla kan nog vara överens om att smartphones är här för att stanna, och därmed även appar. Det kan därför vara en bra möjlighet att tjäna pengar på appar om du har en bra idé som du har möjlighet att förverkliga.

Innan du sätter igång så kan det vara smart att fråga dig själv följande:

 1. Tror du på din appidé?
 2. Kommer användarna ha nytta av din app eller tycka den är rolig/underhållande?
 3. Är det troligt att appen kommer ha ett efterfrågan för lång tid framöver?

Är det så att du svarat ja på dessa 3 frågor så finns det en bra chans att du kommer att kunna lyckas med din app. Låt oss vara realistiska och säga att naturligtvis kan inte alla tjäna pengar på appar, men om du gör en bra app som många efterfrågar så har du goda möjligheter att bli en av de som faktiskt lyckas med sin app.

Din fantasi sätter gränsen

Vad din app ska göra eller fylla för funktion bestämmer du såklart själv, och det är faktiskt bara din fantasi som sätter gränsen för vad som är möjligt. Du måste våga tro på att idé kan vara användbar. Vad tror du att folk vill ha eller behöver ha? Skapa det!

Din första idé kanske inte är din bästa, men den kommer isåfall troligtvis att leda dig vidare in på rätt spår så att du så småningom kommer på den där bra idéen som förändrar allt.

Hur skapar man appen?

Du kan antingen programmera appen själv, eller anlita någon att göra det åt dig.

Det krävs alltså att du har kunskap inom programmering, eller har tillräckligt med pengar för att betala någon, för att just din app och idé ska kunna gå från att bara vara en idé till att faktiskt bli verklighet.

Appskapande är ett långsiktigt projekt som man inte bör ha bråttom med, varken om man ska programmera själv eller anlita någon. Låt det ta den tid som behövs för att det ska bli riktigt bra.

Programmera den på egen hand

Det är alltid värdefullt att kunna programmera eftersom det ständigt finns ett ökande behov av programmerare. Den teknologiska utvecklingen går allt snabbare och det gör att programmerare behövs för att kunna fortsätta utveckla teknologin. Du bör alltså lätt kunna använda dina kunskaper inom programmering för att hitta jobb om det behövs.

Anlita någon att göra det

En väldigt enkel lösning, som dock kräver att du har tillräckligt med pengar för att betala någon. Du kontaktar helt enkelt en programmerare, berättar hur du tänker kring appen och vilka funktioner du vill ha, och därefter börjar programmeraren att skapa din app.

Det finns många frilansare som livnär sig på att skapa appar åt andra, så du lär inte ha några problem med att hitta någon som du kan anlita. Precis som allt annat så finns även programmerare i olika prisklasser, vilket ju beror på att de har olika kunskaper osv.

Tänk på att det kan bli ganska dyrt att anlita någon annan att skap din app. Det kan därför vara en god idé om du har ett koncept som du verkligen tror på och som du känner att det borde kunna dra in ett par slantar när den är klar.

Ska appen vara gratis eller kosta pengar?

Det är en viktig fråga man måste ta ställning till.

Vill du göra din app gratis att ladda ner kan du lägga in reklam och tjäna pengar på det sättet. Då tjänar du alltså pengar varje gång någon använder din app. Detta betyder att om du gjort ett bra jobb att marknadsföra din app och därmed lockat många användare så kan du tjäna en hel del pengar.

Du kan även göra så att appen kostar t.ex. 10 kronor att ladda ner, och att den då inte innehåller någon reklam. Vi rekommenderar dig att isåfall sätta ett billigt pris om du ska göra en betalapp. Många vill helt enkelt inte betala några större summor för appar. Men fördelen är ju också att det kan locka väldigt många att köpa appen, vilket i slutändan ändå leder till att du tjänar mycket pengar på din app.

Det är också möjligt att lägga in betalmöjligheter för de använder som vill ha utökade funktioner osv. Du får helt enkelt komma på en lösning som du tror passar din app och de potentiella användarna bäst.

Marknadsför din app och dess funktioner

När du äntligen har en färdig app så är det ju dags att marknadsföra den så att folk hittar appen. Ett tips är att du har en plan på hur du kan marknadsföra appen redan innan du har färdigställt den. På så vis kan du sätta igång direkt när den blir klar.

Vill du undvika att appen blir en flopp så är det viktigt att du lyckas med din marknadsföring. Du måste helt enkelt upplysa folk om att din app finns och vilka funktioner den har.

Här är ett par tips på hur du kan marknadsföra din app. Det är väldigt grundläggande och det går såklart att utveckla marknadsföringen betydligt mer än så här, men det är en bra början.

 • Prata med nära och nära, och be dem tipsa andra om din app
 • Skapa en egen sajt enbart för din nya app
 • Se till att ha en bra och unik appikon
 • Ladda upp en demovideo på YouTube
 • Sätt upp flygblad i din stad och tipsa om appen
 • Optimera din appbeskrivning så folk hittar appen när de söker
 • Välj ut bra screenshots att visa på sajten och i appstore
 • Tipsa om din app till sajter som skriver om teknik/appar
 • Kontakta bloggare och försök få dem att recensera din app
 • Gör det möjligt för användarna att skicka feedback till dig genom appen