[Guide] Lär dig att handla med CFD

Om du vill investera i aktier eller råvaror men känner att du inte riktigt är redo för att börja äga delar av företag kan handel med CFD:er vara något för dig. CFD-handel är populär just för att den förenklar ägandebiten och för att du kan göra mycket snabba affärer. 

I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på prisförändringar för den tillgång som du köper CFD för. Det betyder att du kan tjäna pengar oavsett om värdet går ner eller upp. Det gäller bara att du har satt dina pengar på den rörelse av pris som faktiskt sker.

Här ska vi gå igenom vad CFD-handel är och hur du kan komma igång med den på ett säkert och effektivt sätt. Läs innan du väljer en CFD-mäklare online och gör din första CFD-affär!

Vad är en CFD?

CFD är en förkortning som står för Contracts for Difference. Det här är en form av kontrakt som skrivs över en satt tidsperiod. Difference, är samma sak som skillnad på svenska och det är skillnaden på värdet på tillgången som du köper kontraktet för som kommer att övervakas.

Idag kan du köpa CFD:er för i stort sett allting. Det finns CFD för:

  • Aktier
  • Valutor
  • Kryptovalutor
  • Råvaror
  • Index

Allt som har ett värde som kan mätas och följas kan handlas med CFD:er. Du kommer aldrig att köpa själva råvaran eller aktien. Istället sätter du dina pengar på den förändring av värde som du tror kommer att ske under en viss tidsperiod.

Det här ger en enorm flexibilitet. I praktiken innebär det ju att du kan utföra CFD-handel på mycket kort tid. Valutor kan gå upp och ner minimalt på ett dygns tid. Det spelar ingen roll att det handlar om decimaler då du enbart har investerat i en förändring som går upp eller ner.

CFD:er prissätts på ett sätt som motsvara den tillgång som de är till för. Om Stockholmsbörsen står i 1900 så kommer priset för detta index som CFD vara detsamma. Men kom ihåg att denna handel aldrig innebär att du kommer att äga något. Det är mycket viktigt att vara medveten om!

Hur kommer du ingång med CFD-handel?

Det enklaste är att öppna ett demokonto hos en CFD-mäklare online. Det betyder att du får ett konto där du kan handla med CFD:er på låtsas. När du känner dig redo för att lägga verkliga pengar på denna handel kan du skapa ett äkta konto där du sätter in pengar.

Oavsett om du är nybörjare eller har testat lite med CFD-handel tidigare är det alltid viktigt att du handlar med pengar som du har råd att förlora. Det finns alltid risker med CFD-handel och då är det viktigt att du inte har lagt pengarna för hyran på detta när det inte går som tänkt.

Några bra saker att tänka på innan du börjar med CFD-handel:

  • Välj en CFD-mäklare online som passar dina behov. Om du är nybörjare är demokonto och guider mycket bra. 
  • Se på priser för tjänsten och välj i enlighet med din budget.
  • Se på säkerhetsåtgärder och hur du kan minska dina risker med CFD-handeln.
  • Ta reda på hur du kan få aktuell information om den tillgång du vill handla med för att få bättre inblick i prisrörelser.

Fördelar och nackdelar med CFD-handel

Det finns både fördelar och nackdelar med CFD-handel. Vi börjar med att se på några fördelar som kan få dig att vilja investera i CFD:er.

Fördelar

  • Du handlar bara med prisets rörelse. Om du köpt en aktie och bolaget går dåligt trots att priset stiger så har du ju själva bolagsrisken att hantera. Den slipper du med CFD-handel där det bara är prisets rörelse du lägger dina pengar på.
  • Priset är enkelt att förstå. Om priset på en aktie som du köper CFD för är 150 kronor kommer kostnaden för CFD-handel på denna aktie också att vara 150 kronor. Det kan tillkomma avgifter men detta ska vara fullt synligt då du väljer en bra CFD-mäklare online.
  • Du får en fantastisk bredd. Det går ju att handla med CFD för precis allt. Guld, aktier, index, valutor och mer.
  • Du tar aldrig risken som det innebär att äga den underliggande tillgången.
  • Med hävstång kan du investera mindre och ändå få ut mer med ett slags lån från mäklaren.

Nackdelar

  • Hävstången kan vara en nackdel om du använder den på fel sätt. Om du skulle investera felaktigt måste du ju betala lånet hävstången innebär. Här kan det finnas säkerhet men det går inte att helt eliminera risken med att gå på minus med hävstång.
  • Det kan gå snabbt. Om du är nybörjare på CFD-handel kan det gå väl snabbt och det är viktigt att vara medveten om.
  • Det kan bli dyrt då det tillkommer avgifter från mäklaren som hjälper dig med att handla med CFD:er.

Några uttryck som du bör känna till

När du väl kommer igång med CFD-handel online finns det några uttryck som du bör vara väl insatt i för att veta vad du gör.

Hävstång

Vi har gått in lite på hävstången som är en form av lån du kan få av CFD-mäklaren. Du måste inte köpa CFD för fullt värde om du har en mindre budget. Med hävstång kan du investera så lite som 5% av värdet. Resten lånar du från mäklaren.

Om du lyckas med din handel är hävstången en fantastisk tillgång.  Den kan ju innebära att du tjänar stora summor pengar med smarta investeringar. Men tvärtom gäller också. Om du har fel i din satsning så kan det bli så att du blir skyldig mäklaren pengar på grund av hävstången. Det är på grund av detta som vissa CFD-mäklare sätter gränser för storlek på hävstång för att minska risken med skuldsättning.

Säkerhetskrav

När du kan handla med CFD med hävstång kommer du också att se det som kallas för säkerhetskrav. Det är det belopp som du måste investera i din position när du använder hävstång. Storleken på säkerhetskravet beror på den risk som föreligger för den position du tar. Marknader som tenderar att svänga mer och kraftigt kräver högre säkerhet.

Det finns två typer av säkerhetskrav:

  1. Initialt säkerhetskrav. Det här kravet ställs som standard då du handlar CDF med hävstång.
  2. Uppehållande säkerhetskrav. Det här är ett krav som kan ställas löpande om du fortsätter att hålla en position öppen och kanske behöver täcka för förluster.

Gå kort och gå lång

När du handlar med CFD kan du lägga dina pengar på den riktning som en tillgångs pris kommer att röra sig i. Om du har en CFD position som kommer att ge dig en vinst om priset på tillgången ökar kallas detta för att gå lång. Det kan också benämnas som att ta en lång position.

Om du däremot väljer att gå kort eller att blanka så kommer du att ta en CFD position som ger dig vinst om priset på tillgången faller.

Hedging

Med hedging kommer du att ha två positioner öppna samtidigt. Det här innebär att du har en position för uppgång och en för nedgång. Du går lång och kort samtidigt. För det mesta har det här med riskhantering att göra. Men hedging kan även få betydelse i andra sammanhang. Huvudkonceptet är att man försöker neutralisera de effekter som marknadsrörelser får.

Vad kostar det att handla med CFD:er?

Hur mycket kommer det att kosta att handla med CFD? Det beror givetvis på vad du kommer att handla mer. Priset sätts ju i enlighet med den underliggande tillgångens pris. I början kan det här verka lite förvirrande. Det framstår kanske som att du köper aktier eller andelar av råvaran. Men så är det alltså inte.

Utöver själva grundpriset för tillgången kan det tillkomma olika avgifter. Det kan vara så att du inte behöver betala något kurtage till CFD-mäklaren då du till exempel handlar CFD:er på underliggande aktier.

Tänk också på vad tjänster som hävstång kan kosta om du inte gör vinst. Även då du gör vinst får du normalt sett betala en del av den till mäklaren som ger dig hävstången. Det kan också vara så att det finns en minimumgräns för handel med CFD.

Vissa mäklare sätter den gränsen på omkring 2000 kronor medan det finns tjänster som ger dig en lägre nivå att starta på. Det är viktigt att du har en tydlig budget för din CFD-handel så att du inte känner dig tvingad att lägga på mer och mer bara för att mäklaren har en massa krav som du inte kände till från start.

Saker som kan kosta extra är:

  • Om du handlar med positioner som du vill ha öppna sent på natten. Då kan du få betala ränta för detta. Det här beror lite på mäklare och hur tjänsten ser ut.
  • Extra skydd. Du kan också få valet att betala mer för skydd som minskar riskerna du tar med din handel.
  • Kurtage eller courtage. Det här är en avgift som anges i procent och som kan variera beroende på vad du handlar med.

Skatt på CFD-handel

Enligt Skatteverket är CFD-kontrakt samma sak som en termin vad gäller skatt. Det betyder att du redovisar din vinst eller din förlust med K4-blanketten som finns med i din deklaration. Du ska skatta 30% på den totala vinsten du gjort från din CFD-handel.

Några viktiga tips för dig som ska börja handla med CFD:er

Innan du skapar ett konto hos en säker CFD-mäklare bör du ta del av följande tips:

  • Handla med hjärnan! Det är lätt att lockas till att lägga positioner i enlighet med känslor. Magkänslan kanske fungerar då du ska snurra på spel men är inte det du ska fatta beslut med när du handlar med CFD:er. Gör upp en plan för din handel och följ den!
  • Gå inte mot strömmen om du är nybörjare. Du kommer att se trender och som nybörjare är det inte att rekommendera att försöka göra något annorlunda. Det är för det mesta att ta en onödig risk och kasta pengarna i sjön!
  • Se över olika positioner. Du måste inte handla över ett dygn eller två. Det finns CFD-handel som täcker flera veckor, månader och till och med år.
  • Lär dig mer! Inse att kunskap är guld när du ska handla med CFD:er. Ett gott tips är att vänta lite till innan du lägger pengar på detta för att lära dig mer. Anta inte att det inte kommer att bli dyrt att testa lite.
  • Ha tålamod. Det kan ta tid att lyckas med CFD-handel. Förvänta dig inte att lyckas på en gång. Faktum är att endast en mycket liten procent av de som ger sig på CFD-handel går med vinst. Om du vill tillhöra den gruppen måste du ta det hela steg för steg och vara väl medveten om vad du gör.
  • Ta en paus efter flera förluster. Sätt en gräns för hur många förluster du får göra på en dag, vecka eller månad. Ta en paus om du når detta antal förluster.
  • Ta en paus efter vinster. Gör likadant med vinster och investera inte alla pengar du vinner på nya CFD:er på en gång.