Ethereum (ETH) – Allt du behöver veta om Ethereum 2024

Näst största kryptovaluta efter Bitcoin är Ethereum, men Ethereum är mer än en virtuell valuta. Faktum är att målet med denna plattform är att göra om nätet så som det ser ut idag med tredjepartsservrar som spar vår information. Tanken är att vi med detta system istället ska få decentraliserade applikationer där noder sköts av deltagare i nätverket.

Ethereums valuta kallas för Ether och den kan handlas i likhet med Bitcoin. Tekniken gör det möjligt att med blockkedjor göra transaktioner mellan användare utan att en central enhet måste godkänna dessa.

Nu ska vi se närmre på vad Ethereum är och vilka fördelar och nackdelar som kan finnas med att investera i valutan och teknologin.

Vad är Ethereum?

Ethereum är i grund och botten ett blockkedjenätverk med smarta kontrakt funktion. Det här är inte bara en kryptovaluta men det är viktigt att förstå att systemet får sin kraft av valutan som kallas för Ether. 

Ether har tagits fram för att fungera som belöning till de som utför mining i nätverket. Den används också för tjänster som erbjuds via Ethereum plattformen. Ethereum har det som kallas för The Ethereum Virtual Machine, EVM.

EVM gör det möjligt att utan en central enhet bygga appar på ett enkelt och effektivt sätt. Utvecklare kan alltså skapa applikationer som är decentraliserade och det ger blockkedjeteknologin helt nya möjligheter.

Med systemet går det att använda blockkedjetekniken för allt från att rösta till att handla på börsen. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som kan göras med denna teknik. Många talar också om att Ethereum kan se som en slags revolution för hur vi ser på nätet och dess användningsområden.

Skillnaden mellan Ethereum och Bitcoin

Vi har redan gått in på att Ethereum och Bitcoin inte är samma sak rent tekniskt. Även om båda ger dig en kryptovaluta finns det flera viktiga saker som skiljer systemen åt. Det allra viktigaste för dig är att veta att Ethereum strävar mot en värld där vi använder oss av decentraliserade applikationer. Inte bara att fungera som en smart lösning för betalningar mellan människor. Bitcoin fortsätter ju att vara en P2P-lösning för transaktioner som kan ta över de traditionella bankernas jobb.

Ethereum vill ta bort behovet av att ha mellanhänder online. Att helt slippa tjänsterna som lagrar vår information i syftet att hjälpa oss med olika typer av tjänster. På så vis skulle du i grund och botten kunna bli helt anonym när du använder dig av appar online. Samtidigt spar det här tid och det kan gå ännu snabbare att få saker utförda via nätet.

Ethereums plattform och dess användningsområden

Ethereum fungerar med det som kallas för smarta kontrakt. Bitcoin fungerar ju också med den här tekniken men Bitcoin är begränsat till transaktion av valuta. Dessutom har Ethereum förfinat Bitcoins skript med ett nytt system där utvecklare kan skapa sina egna program inom systemet.

Utvecklare kan med Ethereum programmera sina egna smarta kontrakt eller det som kallas för decentraliserade autonomous agents (DAO). DAO fungerar som en organisation utan någon utnämnd ledare. Dessa fungerar med de smarta kontrakten Ethereum erbjuder och de tar bort behovet av att ha en extern organisation som kontrollerar. Exempel på DAOer är Aragon och Dash men det finns många fler.

Smarta kontrakt kan:

 • Fungera så att valuta bara frigörs när en viss procent av användare går med på detta. Det kan kallas för multisignaturkonton.
 • Göra andra kontrakt möjliga.
 • Se över avtal mellan användare. Om en köper en försäkring av en annan så kan det hela styras av smarta kontrakt.
 • Spara information om en applikation. Det kan till exempel röra en registrering av ett domän eller kanske medlemskap.

Ethereum gör det möjligt att utföra saker online utan att behöva blanda in en tredje part för att ta hand om nödvändig information. Det kan få betydelse för:

 • Sjukvården där man vill ha ett säkert system för information om patienter.
 • Transaktioner av pengar där man vill se direkta transaktioner som är utan risk.
 • Bygget av DAPPS, decentraliserade appar. Ethereum var den första plattformen som möjliggjorde detta.
 • Omröstningar där det går att förbättra system för räkning och analys av röster på ett transparant och säkert sätt.

Handel med hjälp av Ethereum

Det går också att skapa skräddarsydda blockkedja-nätverk som är till för finansiell handel. Handel online är inget nytt och här finns det verkligen behov av säkra system som är billiga och säkra att använda sig av.

Med blockkedjatekniken går det att få snabbare och säkrare betalningar. Här slipper vi ju också de avgifter som normalt sett går till banker och betalningstjänster online. Det tjänar alla inblandade på (förutom bankerna då förstås).

Att Ethereum är en seriös spelare kan vi vara säkra på. Hösten 2020 inkluderade PayPal Ether i sitt utbud av valutor att betala med. De har uppenbarligen förstått nödvändigheten av att vara med och erbjuda detta system som tilltalar så många.

Möjlighet att skapa digitala mynt

Med Ethereum kan användare lansera helt egna digitala mynt. Det här kallas för ERC20-tokens. Den som lanserar ett digitalt mynt måste följa reglerna som satts upp för detta, ERC20-standarden. Så länge som de token som skapas följer reglerna kan den som utvecklar mynten bestämma hur de ska fungera. Numera finns det tusentals olika Ethereum tokens som används på olika sätt online.

Ethereums historia

Ethereum har inte så många år på nacken. Plattformen lanserades så sent som 2015 och skapades av rysk-kanadensiska programmeraren Vitalik Butterin. Den första versionen gick under namnet Frontier. Han var inspirerad av Bitcoin men ville ta det hela ett steg längre.

Ethereum har sedan sin lansering vuxit snabbt och kraftigt. År 2017 växte kryptovalutan Ether med 15,000%! Många är eniga om att Ether kommer att fortsätta växa. Vissa menar till och med att Ether till sist kan slå Bitcoin som herre på kryptovalutatäppan.

Hur köper och säljer du Ethereum?

Du köper och säljer Ether online via plattformar som erbjuder investeringar i kryptovalutor. Detta gör du genom att öppna ett konto och betala för det antal mynt du vill ha. Du kan betala med betalningsmetoder som Swish om du använder dig av en svensk plattform.

Beroende på den nätmäklare av kryptovalutor du använder dig av kan du ha dina Ether mer eller mindre snabbt. Här är ett tips att skynda långsamt. Det är inte ett gott tecken om du får veta att du kan göra dig en stor vinst på nolltid om du bara sätter in en viss summa pengar.

Då är det bättre att du får fria händer att välja hur mycket du vill investera i Ethereum och att det hela tar lite mer tid. Avgifter för tjänsten kan skilja sig mellan olika plattformar. Vad det hela kommer att kosta beror också på vad Ethereum valutan står i då du köper.

När du säljer kan du använda samma plattform eller en annan. Det här är helt upp till dig men oavsett vad du väljer ska du vara säker på att köpa och sälja med en säker plattform som inte luras. Läs recensioner och kontrollera hur de agerar med sin support.

Digital eller fysisk Ethereum plånbok

En digital plånbok för Ethereum valutan är smidigt men du bör fundera lite på om du eventuellt ska ha en fysisk plånbok på din dator vid sidan om detta. Det finns risker med att förvara kryptovaluta i digitala plånböcker online såväl som på en dator som alltid är uppkopplad till nätet.

Seriösa sajter jobbar med hög säkerhet och de gör sitt bästa för att göra det omöjligt för hackers att komma åt dina virtuella slantar. Men det går aldrig att få 100 procent garanti vad gäller digitala lösningar för förvaring. Om du vill vara helt säker på att ingen kommer åt dina Ether mynt ska du förvara dem på en hårddisk som du kan plocka bort från din dator.

Investera i valutans värde

Du kan förstås också sätta pengar på vad som kommer att hända med Ethers värde. Det här betyder att du inte köper några fysiska mynt. Du kommer istället att vinna pengar om du förutspår valutans rörelse på korrekt sätt. Det här kan fungera med hävstång så att en mindre insats kan ge en större utbetalning.

Fördelar och nackdelar med att investera i Ethereum

Det finns både fördelar och nackdelar med att investera i kryptovalutor som Ethereum.

Bland fördelar ser vi:

 • Ethereum är en väl etablerad plattform med så pass gott rykte att även PayPal är med.
 • Ether anses ha en god framtid framför sig och kan därmed inte ses som en stor risk inom kryptovalutainvesteringar.
 • Du kan lätt hitta bra mäklare online som kan hjälpa dig att komma igång med denna valuta.
 • Ether är gångbar på många olika sätt och Ethereums utveckling av decentraliserade appar är också något som kan tala för att du väljer att investera i denna plattform.
 • Kryptovalutor kan stå sig även om det traditionella banksystemet kraschar.
 • Du kan skicka pengar utan att behöva fundera på regler för skatter och annat i olika länder. Det finns inga landsgränser i kryptovalutasystem!

Nackdelar att vara medveten om är:

 • Det kan bli ganska höga transaktionskostnader om du jämför med vanliga valutor.
 • Det går faktiskt åt en hel del energi för att skapa kryptovaluta och det kan inte ses som miljövänligt.
 • Kryptovalutor kan missbrukas av brottslingar som drar nytta av att de är anonyma då de skickar pengar med systemen.
 • Priset kan ändras kraftigt på kort tid. Det betyder att det kan vara mycket svårt att göra en säker investering. Särskilt om du tänker dig en kortare tidsperiod för investeringen.

Hur fungerar Ethereum-mining?

Ether mining är processen som leder till att nya Ether mynt skapas. Detta sker genom att transaktioner i nätverket Ethereum valideras. Det här går att göra med en helt vanlig dator och ett operativsystem som Unix.

Det kan som mest skapas 18 miljoner nya Ether med mining per år. När en miner upptäcker ett nytt block eller en grupp med transaktioner och validerar dessa skapas fem nya Ether. Dessa ges till den som har fungerat som miner för blocket. Det kan också ges Ether mynt till en annan miner som var med om att hitta lösningen men som inte lyckades få med sitt block i kedjan. Det här kallas för Uncle eller Aunt Reward.

Är Ethereum anonymt?

Ja, precis som Bitcoin är Ethereum ett sätt att göra anonyma transaktioner på. Du kommer inte att synas med ditt namn och adress utan snarare med ett nummer. I och med att du kan använda dig av olika adresser för att skicka och ta emot Ether kan det bli mycket svårt att lura ut att det är du som har skickat eller tagit emot en viss summa.

Sedan är det förstås så att du ändå kan synas om du har kontakt med en butik eller tjänst online och sedan gör din överföring med hjälp av kryptovaluta. Den som vill kan också lägga tid på att känna igen och spåra användares aktiviteter. Det här är dock mycket tidskrävande och något som få ger sig på.