Bitcoin (BTC) – Allt du behöver veta om Bitcoin 2024

Du har säkert hört talas om Bitcoin. Kanske som den där virtuella valutan som uppfanns av en smart programmerare och som en del har tjänat stora pengar på. Bitcoin kan på sätt och vis ses som de virtuella valutornas fader. Idag finns det över 1000 olika kryptovalutor och många av dessa är rena rama kopior av Bitcoin.

Idag kan du investera i Bitcoin som valuta på olika sätt. Du kan handla med valutan i butiker online och faktiskt också i en del vanliga butiker som har anslutit sig till systemet. Utöver detta finns det spelsajter som erbjuder spel med Bitcoins.

Men vad är egentligen Bitcoin och är det här något som du borde lägga dina fiat-pengar på? Det ska vi ta reda på genom att reda ut Bitcoin bit för bit i denna genomförliga Bitcoin guide.

Vad är Bitcoin?

Tänk dig att du kan skicka pengar digitalt utan att gå vägen om en bank. Du skickar direkt till den som ska ta emot pengarna och ingen kan se att det är du som skickar. Det är ju uppenbart att det här kommer att gå snabbare och att du slipper de avgifter som en bank hade tagit för att hjälpa dig med transaktionen.

Bitcoin är svaret på behovet om att kunna skicka pengar på detta anonyma och billiga sätt. Systemet uppfanns av japanen Satoshi Nakamoto. Hösten 2008 registrerade han tillsammans med en kollega domänen bitcoin.org. Samma höst publicerade han en uppsats där han beskrev den digitala kryptovalutan Bitcoin, ett P2P system för kontanter.

Bitcoin fungerar med blockkedjor

Bitcoin bygger på asymmetrisk kryptering. Den här krypteringen möjliggör att två krypteringsnycklar kan användas för att kryptera och för att dekryptera. Nyckeln som är till för att kryptera kallas för publik och den går att sprida. Med den publika nyckeln går det att kryptera ett meddelande som bara den som har denna nyckel kan dekryptera.

Den publika nyckeln är samma sak som en Bitcoin adress. Med adressen finns det ett saldo och det går att säga att den här adressen fungerar lite som ett konto, eller rättare sagt som ett kontonummer. Om du har den privata nyckeln kan du skicka pengar från detta konto.

En transaktion inom Bitcoin-nätverket sker med hjälp av signatur med den privata nyckeln för en viss adress. Den här transaktionen kommer att vara synlig för alla som är med i nätverket. För att förhindra fusk med kopior av samma försändelse måste nätverket gemensamt vara eniga om att en transaktion är korrekt. Nu kommer vi till blockkedjans funktion.

Blockkedjan är Bitcoins databas

Då det inte finns någon bank som ser över transaktionerna i Bitcoin-nätverket använder man sig istället för det som kallas för blockkedja. Det är en allmän databas där alla transaktioner i nätverket kommer att lagras.

När en transaktion finns med i ett block i kedjan är den bekräftad. Det är så kallade miners som skapar blocken i kedjan. Miners konkurrerar med varandra om att skapa blocken och den som lyckas med detta först får ett visst antal nya Bitcoins och blir också belönad med de avgifter som kommer med de nya transaktionerna i blocket.

Belöningen för att skapa block började på 50 bitcoins men denna summa har sedan halverats vart fjärde år. Det betyder att antalet Bitcoins kommer att landa på nära 21 miljoner när denna kryptovaluta når sitt slutskede.

Ett nytt block pekar mot det tidigare blocket och det gör att det skapas en kedja av block, en blockkedja. Kedjan hålls rak och utan förgreningar med hjälp av deltagande noder som bestämmer vilket nytt block som är det rätta. Här är grundregeln att den längsta kedjan alltid kommer att vara den rätta.

För dig som ska ta emot en betalning med Bitcoins är det bra att veta att du bör vänta på att transaktionen finns med i ett block och att flera nya block har skapats efter detta. Det finns risker med förgreningar som till sist skulle kunna leda till att du inte får en betalning som avtalat. Det här är dock ganska ovanligt och det särskilt när Bitcoins ska komma från någon som du känner.

Är Bitcoin anonymt?

Det korta svaret på den frågan är ja. Bitcoin är anonymt eftersom transaktioner anges med Bitcoin adresser och inte med namn. En Bitcoin adress avslöjar inte att du är du men den finns med i blockkedjan och alla i nätverket kan se den.

Den som verkligen vill ta reda på vem som har utfört vilken transaktion kan börja undersöka de Bitcoin adresser som förekommer då du till exempel tar emot en betalning. Det här leder dig till vem som står bakom en viss adress och då kan du kanske lista ut andra transaktioner som samma person har gjort med samma adress.

Det här betyder att du genom att byta Bitcoin adresser med jämna mellanrum kan försvåra spårning av dig. Dessutom är det ju så att du kan använda adress via en tredje part och då blir det mycket svårt att se att det är du som har skickat pengarna och i vilket syfte. Därmed kan vi säga att Bitcoin i stort sett är samma sak som att vara helt anonym!

Hur kan du köpa och sälja Bitcoin?

Du kan köpa Bitcoin online via valutamäklare som kan ta emot fiat-pengar som betalning. Du köper i enlighet med nuvarande kurs och får dina Bitcoins på ett konto. Kontot kan ligga på handlarens sajt eller vara din privata plånbok som du har på din dator.

Beroende på hur många Bitcoin du vill köpa kan det vara så att du kan betala med vanliga metoder som Swish. En del handlare vill att du upprättar ett konto som du fyller på med pengar innan du börjar handla med kryptovaluta.

Det finns svenska och utländska portaler där du kan köpa Bitcoin. Dessa kan du också använda för att sälja Bitcoin. Det är att rekommendera att använda de svenska sajterna. Inte för att de utländska är osäkra. De svenska portalerna är enklare och snabbare att använda.

Om du väljer en utländsk portal för att köpa Bitcoin kan det ta en vecka och kanske mer att genomföra köp eller sälj. Du får som regel betala lite mer för tjänsten på en svensk portal men det kan det ju vara värt då du får information på ditt eget språk och kommer igång snabbare.

Digital och fysisk Bitcoin i plånbok

När du köper Bitcoin måste du vara väl insatt i hur dessa ska förvaras. Det är nämligen så att en stöld av dina Bitcoins blir mycket svår att spåra. Kommer någon åt din nyckel är det inget du kan göra åt saken i ett nätverk där det är anonymt vem som skickar och tar emot.

För att lösa detta kan du ha en fysisk Bitcoin plånbok på din dator och som du även kan plocka loss i form av en löstagbar hårddisk. När din dator är av eller då du plockar bort disken från den så kan ingen komma åt din kryptovaluta.

När du väljer att förvara dina Bitcoins digitalt på en server online finns det risker. Ett intrång på servern kan mycket väl leda till att du förlorar dina pengar. Många löser detta genom att bara tillfälligt förvara kryptovaluta digitalt online för att genomföra köp och sälj. När detta är klart sparar de det som blev över på en egen fysisk plånbok för Bitcoin. Det kan också vara klokt med en kopia som backup.

Fördelar och nackdelar med Bitcoin som investering

Det finns flera fördelar med att investera i Bitcoin men också nackdelar.

Låt oss börja med att kika på fördelarna:

  • Det går snabbt att skicka Bitcoin till världens alla hörn.
  • Alla får använda Bitcoin. Du behöver inte bli godkänd av en bankdirektör.
  • Bitcoin är alltid tillgängliga. Du kan skicka mitt i natten om du vill det.
  • Utbudet är begränsat och det gör att investeringar i Bitcoin kan ses lite som investeringar i guld. Det kan vara en indikation om att kryptovalutan kommer att behålla sitt värde länge.

Vi tar också några nackdelar:

  • Det finns risk för att tappa bort Bitcoin om du till exempel tappar bort din nyckel.
  • Du kan bli bestulen på Bitcoin om någon kommer åt ditt konto eller en hårddisk där du förvarar dem.
  • Bitcoin-växelkursen är inte stabil.
  • Tyvärr är det fortfarande vissa som använder Bitcoin för illegal verksamhet. Det går till exempel att helt anonymt köpa vapen med Bitcoin.
  • När du handlar med Bitcoin kommer du inte att täckas av en insättningsgaranti. Du tar en risk och då är det viktigt att du bara handlar med pengar som du har råd att förlora.
  • När Bitcoin har ett så högt värde kan det bli många decimaler om du bara vill använda en mindre summa i Bitcoins till exempel för att köpa något eller spela spel online.

Bitcoin och hackers

Det är fortfarande så att det finns en risk för att dina Bitcoin stjäls av en hacker som tar sig in i din plånbok. Då är det verkligen viktigt att ha en backup. Den här risken blir större när du själv tar ansvaret för förvaring och sköter den på fel sätt.

Risken kan minimeras genom god hantering. Det är inte så att du måste undvika förvaring på en server online. Var bara medveten om att det inte kan ges garantier om hackning skulle ske. Det gäller att tänka igenom förvaring innan hackern är framme!

Lite Bitcoin-historia

Det har funnits tankar om kryptovalutor långt innan Bitcoin grundades år 2008. Redan innan Bitcoin såg dagens ljus testades olika system för digitala pengar. De var dock inte utan centralbank på det vis som Bitcoin är.

Det som har drivit på utvecklingen av kryptovaluta är en önskan om att kunna genomföra handel mellan privatpersoner utan inblandning av tredje part, det vill säga de stora bankerna. Det tog några år innan Bitcoin fick fart och det skulle också krävas flera versioner innan man nådde det format som än idag är nätverket med namnet Bitcoin.

Intressant att notera är att just Bitcoin ganska snabbt har vunnit förtroende. Många kryptovalutor ses som tveksamma men inte Bitcoin. Deras goda rykte cementerades ytterligare år 2020 då PayPal öppnade upp för denna kryptovaluta för sina användare.

Med PayPals inkludering av Bitcoin, Bitcoin cash, Litecoin och Ether till sina användare är miljontals privatpersoner och handlare nu exponerade mot kryptovalutan på ett sätt som inte kan ses som annat än säkert och accepterat.

Priset på Bitcoin steg när PayPal offentliggjorde inkluderingen av Bitcoin i sitt system. Det innebar att ett Bitcoin mynt fick värdet 12 800 dollar. Det sammanlagda marknadsvärdet för Bitcoin låg under hösten 2020 på mer än 236 miljarder dollar.

Hur fungerar Bitcoin-mining?

Med mining skapas Bitcoin. Mining som också beskrivs som gruvarbete på svenska är till för att bekräfta transaktioner, för att skapa nya mynt och för att se till att blockkedjan förblir säker och att man inte behöver en tredje part för insyn.

Det skapas en slags tävling där den som vinner får nya Bitcoins. Det hela går ut på att du ska lösa ett matematiskt problem. När problemet är löst kommer den som löst det först vara den som för in blocket med nya transaktioner i kedjan. Det nya blocket ligger kvar permanent.

Med nya block skapas det genast nya mynt. Takten för detta är förutbestämd och den minskar hela tiden på farten. Det går inte att skapa fler mynt än vad som bestämts i förväg per dag. Nuförtiden är det företag med den datorkraft som krävs för mining som gör detta. Det är svårt att som privatperson utföra mining som ger något av större värde.